بهترین روش طراحی شهرک ویلایی
طراحی شهرک ویلایی
طراحی شهرک ویلایی در بازار امروز توجه بسیاری از سازندگان را به خود جلب کرده و این رقابت شدید بین سازندگان، باعث افزایش تمایل مشتریان به خرید شهرک ویلایی شده است. روشهای مختلفی برای طراحی شهرک ویلایی وجود دارد که در این مقاله یکی از روشهای نوین طراحی را معرفی خواهیم کرد.
طراحی خاصترین شهرک ویلایی
اکثر سازندگان در طراحی و اجرای همه پروژههای خود با یک معمار معتمد و باتجربه، همکاری مداوم دارند. واضح است که همکاری با این معماران روش سادهتری به نظر میرسد اما این معماران که قطعا در کار خود حرفهای هستند، تنها یک ذهن دارند و نمیتوانند بیش از 3 الی 5 طرح جدید و کاملا متفاوت ارائه دهند. این درحالیست که اگر پروژه خود را به طرحتوطرح بسپارند، به طور متوسط 27 طرح متنوع و خلاقانه دریافت خواهند کرد. اما طرحتوطرح چیست و چگونه این خدمات را ارائه میدهد؟
طرحتوطرح چیست
طرحتوطرح یک مرجع برگزاری مسابقات معماری است. کارفرمایان، پروژههای معماری خود مانند طراحی شهرک ویلایی را به مسابقه میگذارند و طرحتوطرح از 8500 معمار و دفتر معماری معتبر که در سایت طرحتوطرح ثبتنام کردهاند، دعوت به همکاری میکند. با توجه به شرایط مسابقه، تعدادی از معماران در مسابقه شرکت میکنند و در نهایت کارفرمای محترم، به طور متوسط 27 طرح کاملا متفاوت دریافت میکند و میتواند از بین آنها، طرح مورد علاقه خود را انتخاب کند. البته این به معنای عدم همکاری با معمار معتمد کارفرما نیست. در بسیاری از مسابقات برگزار شده در طرحتوطرح مانند مسابقه طراحی ویلای هیربد واقع در مازندارن-نور، کارفرمای محترم به همراه معمار معتمد خود به بررسی 61 طرح ارائه شده در مسابقه پرداخت و به این ترتیب به نتیحه دلخواه خود رسید.
همچنین در پروژه طراحی شهرک مسکونی ویلایی بام مشا واقع در دماوند که در طرحتوطرح به مسابقه گذاشته شد، کارفرمای محترم جناب آقای دکتر علی حیدری بودند که دارای مدرک دکتری معماری از اسپانیا هستند و واضح است که تجربه فراوانی در طراحی و ساخت دارند. به گفته ایشان، پروژه دارای طرح فاز یک بوده است اما در هیئت کارفرمایی تصمیم بر این شد که فارغ از تلههای خبرگی، طراحی شهرک ویلایی خود را در فضایی متفاوت مانند مسابقات طرحتوطرح اجرا کنند.
روند مسابقات طرحتوطرح
مسابقات طرحتوطرح در ۱۰ مرحله ساده انجام میشود. در ادامه این مراحل را همراه با شرح و بررسی مسابقه شهرک ویلایی بام مشا توضیح خواهیم داد.
مرحله اول: دریافت مشاوره از کارشناسان طرحتوطرح
با وارد کردن شماره تماس خود در فرم درخواست مشاوره زیر، کارشناسان طرحتوطرح در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت و و شما را به طور کامل راهنمایی میکنند.
مرحله دوم: جلسه انعقاد قرارداد
بعد از مشورت اولیه با کارشناسان، جلسهای با حضور مدیران طرحتوطرح برگزار میشود تا پس از حصول اطمینان کامل، قرارداد بسته شود. این جلسه میتواند به صورت آنلاین یا حضوری در دفتر طرحتوطرح برگزار گردد.
مرحله سوم: دریافت اطلاعات پایه طراحی شهرک ویلایی
در این مرحله تیم پشتیبانی مسابقات طرحتوطرح وارد عمل میشود و اطلاعات کامل از مشخصات پروژه و خواستههای کارفرما را جمعآوری میکند.
مسابقه طراحی شهرک ویلایی بام مشا واقع در دماوند، با متراژ حدودا 7800 متر در منطقه بام مشاء قرار داشت که عکس آن را در تصویر زیر مشاهده میکنید. یکی از مهمترین خواستههای کارفرما این بود که جانمایی ویلاها در شهرک طوری باشد که هیچ کدام از ویلاها مشرفیت به هم نداشته باشند و دید یکدیگر را کور نکنند. همچنین رعایت ضوابط طراحي شهرک ویلایی از اهمیت بالایی برخوردار بود.
این ملک بر روی صخرههای شیبدار واقع شده و ویوی بسیاری زیبایی به سمت جنوب و شمال داشت. زمین در منطقهای کوهستانی قرار گرفته و درنتیجه اکثر مواقع هوا سرد بود. کارفرمای محترم تاکید داشت که اقلیم و آب و هوای منطقه در طراحی، مد نظر قرار گیرد.
همانطور که در بالا ذکر شد، مالک محترم زمین، طراحی اولیه شهرک ویلایی خود را انجام داده بود که میتوانید آن را در عکس پایین مشاهده کنید.
همچنین کارفرما اطلاعات تخصصیتری را در خصوص طراحی پلان ویلاها ارائه نمود که شامل مواردی مثل تعداد طبقات ویلاها، تعداد خواب، تعداد اتاقهای مستر، تراسها، باربیکیو، آشپزخانه، سونا و جکوزی و تعداد پارکینگ ویلاها بود. علاوهبراین، کارفرما متریال نمای ویلاها را تعیین کرد که حتما از سنگ، سیمان و شیشه استفاده شود. پس از تکمیل این اطلاعات، فایل نقشه برداری و فیلم هوایی ملک در اختیار تیم پشتیبانی و مدیریت مسابقات طرحتوطرح قرار گرفت.
البته که طرحتوطرح در این مرحله نیز در کنار کارفرمایان عزیز هست و بنا به درخواست کارفرما، برای تهیه فیلم و عکس از پروژه طراحی شهرک ویلایی، در لوکیشن مسابقه حاضر شده و تصویر برداری خواهد کرد.
مرحله چهارم: بارگذاری مسابقه طراحی شهرک ویلایی در سایت
با توجه به اطلاعات پایه، تیم طرحتوطرح یک پیشنمایش طراحی کرده و برای کارفرما ارسال میکند. در صورت نیاز به اصلاحات، ویرایش انجام میشود و پس از تایید نهایی کارفرما، مسابقه در سایت ران می شود.
مرحله پنجم: تبلیغات برای مسابقه طراحی شهرک ویلا
در حال حاضر بیش از 8500 معمار و دفتر معماری در سایت طرحتوطرح ثبت نام کردهاند و این تعداد هر روز افزایش مییابد. تیم طرحتوطرح با تبلیغات در کانالهای مختلف مانند شبکههای اجتماعی، پیامک، ایمیل و... معماران و دفاتر معماری را به شرکت در مسابقه طراحی ویلا دعوت میکند. گزارش این تبلیغات به کارفرمای محترم ارائه خواهد شد.
مرحله ششم: فرآیند طراحی شهرک ویلایی
معماران و دفاتر معماری که در مسابقه ثبت نام کردهاند طراحی شهرک ویلایی را شروع میکنند و در تمام این مدت از طریق پنل پرسش و پاسخ در سایت با کارفرما در ارتباط هستند و میتوانند سوالات خود را بپرسند. در صورت تمایل کارفرما، برگزاری جلسه کرکسیون نیز امکانپذیر است تا معماران بتوانند به طور شفافتر ایدههای کارفرما را دریافت کرده و در طرحها پیاده کنند و همچنین کارفرمای پروژه مطمئن شود که همه اصول طراحی شهرک ویلایی به درستی در طرحها رعایت شده است.
با توجه به اینکه دکتر علی حیدری، کارفرمای محترم مسابقه طراحی شهرک ویلایی بام مشا، معمار بسیار حرفهای و باتجربهای هستند، در هنگام برگزاری مسابقات، طرح خود را نیز پیش میبردند تا بتوانند به طراحان انتقال مطب نزدیکتری داشته باشند.
مرحله هفتم: دریافت طرح های شهرک ویلایی
پس از پایان زمان تعیین شده، معماران طرحهای خود را ارسال میکنند و تیم پشتیبانی مسابقات طرحتوطرح تمامی این فایلها را با دقت بررسی میکند تا اطمینان حاصل شود که الزامات مسابقه رعایت شده باشد. سپس فایلها در اختیار کارفرما قرار میگیرد که تعداد این طرحها به طور متوسط 27 عدد است.
مرحله هشتم: انتخاب فینالیستها و برگزاری جلسه دفاع
این مرحله به درخواست کارفرما قابل اجرا است. معمولا تعداد فینالیستها با 20% از تعداد کل طرحهای دریافت شده برابر است. در مسابقه طراحی شهرک ویلایی بام مشا، 9 طرح وارد مرحله فینال شدند که در ادامه به بررسی و تفسیر 5 عدد از ایدههای طراحان میپردازیم.
نفر اول: استودیو 7هور
تیم استودیو 7هور، طراح و مجری پروژههای ساختمانی هستند. با توجه به این که سایت پروژه، شیب دوطرفه داشت، خط الوصل این دو شیب از اهمیت زیادی در طراحی برخوردار بود. شرایط بازار از نظر اینکه مساحت مفید، بیشتر و مساحت مشاعات کمتر باشد، اهمیت فراوانی داشت. بنابراین در چیدمان ویلاها در این طرح، حداقل فضا برای مسیر و مشاعات در نظر گرفته شد. سایت پلان شهرک ویلایی را میتوانید در عکس زیر مشاهده کنید.
در تقسیم زمین، 650 متر برای مشاعات در نظر گرفته شد و متراژ ویلاها از 660 متری تا 690 متری طراحی گردید. قسمتهای بالا به دلیل مرغوبیت، متراژ بیشتر و قسمتهای پایینتر متراژ کمتری داشتند.
در این طرح، ویوی هر ویلا با توجه به شیب زمین در نظر گرفته شده است که مستقلا دید مناسب داشته باشند. قسمت اصلی در بخش پایینی است و بصورت دبل هایت طراحی شده تا ویوی بهتری برای ویلاها ایجاد کند.
فرم اولیه ویلاها به نوعی طراحی شده که با آب و هوای منطقهی کوهستانی همخوانی داشته باشد.
خوابها از زمین جدا شده و حالت معلق پیدا کرده است. یک طرف، خواب اصلی قرار دارد و در طرف دیگر، خواب دیگر قرار گرفته است.
در یک سری از طرحها، با توجه به شیب زمین در طبقه پایینی، فضای ورزشی و اتاق مستخدم در نظر گرفته شد. استخر بر روی دک و جکوزی در کنار آن قرار گرفت و از گلس وال استفاده شد تا جذابیت بیشتری داشته باشد. اینکه استخرها با ویلاهای جلو تداخلی نداشته باشند و همدیگر را کاور نکنند از اهمیت فراوانی برخوردار بود.
در این طراحی شهرک ویلایی، برای ویلاها دو الگوی طراحی در نظر نگرفتند ولی با توجه به جای ویلاها، الگوهای طراحی برای هرکدام عوض شد که در نهایت 5 نوع طرح ارائه گردید.
سردر با ظرافت و کوچک طراحی شد تا مخاطب به خود ویلاها بیشتر توجه کند.
از نظر مهندس فرزانه، اولین کار در طراحی، شناخت نیازها و الزامات طراحیست. ایشان در جلسه دفاع توضیح دادند که پروژه طراحی شهرک ویلایی را در چهار مرحله زیر انجام دادند:
- قطعه بندی
- کانسپت و طراحی
- پایداری و مصرف بهینه انرژی
- خلق فضا
برای ایشان مهمترین نکته در طراحی شهرک ویلایی بام مشا، شرایط اقلیمی پروژه بود زیرا هوای این منطقه بسیار سرد بوده و باد و برف و باران فراوانی داشت که باید در طراحی به نوعی مد نظر قرار میگرفت.
با توجه به کوهستانی بودن منطقه، طراحی شهرک ویلایی به سبک مینیمال و با خطوط شکسته انجام شد. هفت قطعه زمین بین 700 تا 900 متر و یکی از ویلاها که در مرتفع ترین بخش زمین بود با متراژ 1000 متر طراحی گردید. پرایوسی و حفظ منظره و عدم سایه اندازی ویلاها روی یکدیگر، بسیار رعایت شده و جهت از بین نرفتن متراژ، سادهترین مسیر برای دسترسی به ویلاها در نظر گرفته شد.
شیب زمین به نوعی نقطه ضعف زمین بود اما در طراحی، آن را به نقطه قوت تغییر دادند. فرم ویلاها با توجه به ویوی شرق و غرب زمین، با کشیدگی به سمت شمال و جنوب طراحی شد.
با توجه به شیب، ویلاها را در جایی قرار دادند که کمترین نیاز به گودبرداری وجود داشته باشد که این نشاندهنده نگاه اجرایی معمار محترم به پروژه بود .
کانسپت اصلی این بود که در طبقه اول و زیر همکف، از سنگ همان منطقه استفاده شود. در طبقه بالا، یک طبقه شناور مدرن ساده با سیمان شسته قرار گرفت.
در طراحی پلان شهرک ویلایی مهندس فرزانه، مشاهده میکنیم که دو تیپ پلان طراحی شده که تیپ یک، برای ویلای لوکس تر و بزرگ تر و تیپ دوم، کمی کوچکتر طراحی گردیده است.
ویو این طرح را در فصل زمستان در تصویر زیر مشاهده میکنید.
در طرح مهندس قاسم پور، طراحی شهرک ویلایی با توجه به اقلیم سرد منطقه مشاء در دو طبقه انجام شد. زمینها بصورت تیپ و با متراژ یکسان تقسیمبندی شده و فضای خصوصی در همه طرحها رعایت شده است.
دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است