خانه هوشمند | راحتی در زندگی

خانه هوشمند | راحتی در زندگی

نویسنده:

طرح تو طرح

1399-07-16 10:42

ما در دنیای جدیدی زندگی می‌کنیم که تکنولوژی جایگاهی ثابت و دائمی در آن دارد. در این دنیای جدید هر روز با اصطلاحات و کلمات جدید هم روبرو می‌شویم. میان این کلمات و اصطلاحات احتمالا نام خانه هوشمند به گوشتان خورده است یا شاید جایی در مقاله‌ای به آن بر خورده باشید. با شنیدن خانه هوشمند اولین چیزی که به ذهنتان می‌رسد چیست؟ شاید تصویرِ گنگی از ترکیب تلفن هوشمند و خانه را تصور کنید شاید هم هیچ ایده‌ای از آن در ذهنتان نداشته باشید. شاید هم شما یکی از آن خوره‌های تکنولوژی باشید که همه چیز را در این مورد می‌دانند. با وجود همه این شایدها بد نیست کمی بیشتر درباره خانه یا ساختمان هوشمند بدانیم.

معرفی خانه هوشمند

تقریبا همه ما به نوعی از هوشمند سازی در فعالیت‌های روزمره استفاده می‌کنیم. در‌های اتوماتیک پارکینگ‌ها، ساعت‌های زنگ‌دار، تایمر اجاق گاز، ریموت کنترل‌ها و … . اما وقتی صحبت از خانه هوشمند می‌کنیم منظورمان چیزی بیشتر از این‌هاست.

یک خانه هوشمند به زبان ساده، خانه یا ساختمان مدرنی است که همه اجزا و لوازم‌برقی آن به وسیله یک سیستم مرکزی یک‌پارچه شده و به خوبی با هم کار می‌کنند. در خانه هوشمند شما به راحتی می‌توانید همه چیزِ خانه را از هر کجایی که هستید حتی اگر آن سر دنیا باشید به راحتی کنترل کنید. می‌توانید برای بخش‌های مختلف خانه برنامه‌های از پیش تعیین شده داشته باشید یا در زمان‌هایی که خانه نیستید بر بخش‌های مختلف خانه نظارت کنید. خانه هوشمند به معنای واقعی مجموعه‌ای هوشمند است که علاوه بر کنترل پذیر بودن می‌تواند تا حدی با عادت‌های شما هم مطابقت پیدا کند.

می‌توان گفت خانه هوشمند (ساختمان هوشمند) یا Smart Home مجموعه ابزارهایی است که به کمک آن شما کنترل برخی وسایل برقی و مکانیکی موجود در خانه را به عهده آن‌ها می‌گذارید تا علاوه بر کاهش هزینه‌های مصرف انرژی، افزایش ایمنی و آسایش را نیز برای شما به ارمغان بیاورند.

به طور کلی برای پیاده‌سازی ساختمان هوشمند شما بایستی در ابتدا زیرساخت‌های لازم برای این امر را ایجاد‌نمائید که غالباً این زیرساخت عبارت است از یک شبکه باسیم یا بی‌سیم که به نحوی تجهیزات خانه هوشمند تحت کنترل را به مرکز کنترل مرتبط می‌نماید و در صورت پیاده‌سازی زیرساخت‌های لازم شما می‌توانید از مزایای زیر بهره‌مند گردید:

    –  كنترل هوشمند روشنایی

    –  كنترل هوشمند دما

    –  كنترل هوشمند پرده برقی

    –  کنترل سیستم صوتی و تصویری

    –  سیستم اعلام حریق

    –  سیستم حفاظتی و امنیتی

    –  سیستم تغذیه گیاهان و حیوانات

 به عنوان یک نمونه بسیار ساده که احتمالاً با آن آشنایی دارید، می‌توان به کنترل روشنایی ساختمان توسط این تجهیزات اشاره کرد. به این صورت که با نصب تجهیزاتی، فقط در صورتی که شخصی در مکان مورد نظر حاضر باشد و روشنایی طبیعی محیط از حد تعیین شده کمتر باشد چراغ‌ها روشن شوند و اگر فرد محیط را ترک کرد، بعد از گذشت زمانی مشخص چراغ‌ها توسط تجهیزات هوشمند مجددا خاموش شوند.

موضوع را با یک مثال دیگر ادامه می‌دهیم، در یک ساختمان هوشمند شما می‌توانید کنترل سیستم سرمایش یا گرمایشی خود را به‌صورت هوشمند کنترل نمائید، در این صورت علاوه بر اینکه دمای محیط در حد معینی ثابت نگه‌داشته می‌شود، شما می‌توانید تعیین کنید که مثلاً اگر به مدت 30 دقیقه کسی در محل حاضر نبود سیستم سرمایشی یا گرمایشی به صورت خودکار خاموش شود و یا حتی اگر پنجره باز مانده به شما هشدار دهد تا از اتلاف انرژی جلوگیری گردد و در صورت عدم توجه شما به این اخطار به طور مثال بعد از گذشت 15 دقیقه سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی به طور خودکار خاموش شوند.

از دیگر ویژگی‌های سیستم خانه هوشمند، سیستم حفاظتی قابل پیاده‌سازی توسط این تجهیزات هوشمندسازی می‌باشد. یعنی اگر شما سیستم را در وضعیت دزدگیر قرار دهید و از خانه خارج شوید در صورت بازشدن درها و پنجره‌ها و یا در صورت تشخیص حرکت در محیط به عنوان دزدگیر عمل کرده و ضمن فعال کردن آژیر می‌تواند از طریق خط تلفن متصل به سیستم، با شماره‌هایی که از قبل برای آن تعریف شده تماس گرفته و موضوع را گزارش نماید.

همانطور که ملاحظه شد ساختمان هوشمند را نباید به صورت یک کالای لوکس نگاه کرد، بلکه یک سیستم بسیار کارآمد و اقتصادی است که در کنار تمامی ویژگی‌های امنیتی و کنترلی، رفاه را نیز به همراه می‌آورد.

هر یک از موارد بالا هزینه‌های خاص خود را داشته و شما می‌توانید با توجه به نیاز، سلیقه و بودجه درنظر گرفته شده مواردی را انتخاب و اجرا نمائید. بدیهی است در صورت فراهم آوردن زیرساختهای اولیه لازم، شما در آینده قادر خواهید بود موارد دیگری را نیز به سیستم هوشمند ساختمان موجود اضافه نمائید. حالا این مجموعه هوشمند چطور کار می‌کند؟

بخش‌های مختلف خانه هوشمند

برای اینکه خانه هوشمند به خوبی کار کند بخش‌های مختلفی کنار هم قرار می‌گیرند و مجموعه‌ای هوشمند را ایجاد می‌کنند. این بخش‌ها باهم مرتبط هستند و به خوبی باهم کار می‌کنند تا خانه هوشمند هم به خوبی کار کند. قسمت‌های مختلف خانه هوشمند عبارتند از:

کنترل کننده مرکزی

کنترل کننده‌های مرکزی، در واقع قلب سیستم هوشمند هستند. همه اجزای خانه هوشمند از طریق کنترل کننده‌ی مرکزی با هم در ارتباط‌اند و همه فرمان‌ها به واسطه کنترل کننده مرکزی برای اجزای مختلف خانه ارسال می‌شود. این دستگاه مرکزی مثل بازیکن خط حمله خانه هوشمند است. اطلاعات را از دستگاه‌ای موجود در خانه دریافت کرده و همه چیز را در خانه کنترل می‌کند.

پروتکل‌های ارتباطی

برای اینکه بخش‌های مختلف خانه هوشمند بتوانند به راحتی با هم و با کنترل کننده مرکزی ارتباط برقرار کنند، لازم است راه ارتباطی مشخص و تعریف شده‌ای وجود داشته باشد. پروتکل ارتباطی در واقع مسیری استاندارد و قابل قبول برای همه بخش‌های سیستم است تا بتواند اطلاعات را بین خودشان جا به جا کنند. این مسیرهای ارتباطی هم بی‌سیم هستند و هم با سیم.

رابط‌های کاربری

رابط‌های کاربری خانه هوشمند در واقع ابزارهایی هستند که کاربران خانه هوشمند به کمک آن‌ها می‌توانند با خانه ارتباط برقرار کنند. این ابزارها از ریموت کنترل هوشمندی که جایگزین همه ریموت‌های خانه می‌شود تا کلید‌های هوشمند، صفحه‌های لمسی و یا همین تلفن همراه و تبلتی که همه از آن‌ها استفاده می‌کنند را در بر می‌گیرد. به کمک این ابزارها شما به سادگی می‌توانید به خانه هوشمند فرمان بدهید یا برنامه ریزی‌های ساده‌تر را خودتان در آن‌ها اعمال کنید.

سنسورها

سنسورها ابزارهایی هستند که می‌توانند از وضعیت‌های مختلف خانه نور، دما، رطوبت یا وجود دود گزارش تهیه کنند و با ارسال این گزارش‌ها برای کنترل کننده مرکزی به کمک پروتکل‌های ارتباطی امکان اعمال سناریو‌های از پیش برنامه‌ریزی شده را فراهم می‌کنند. مثلا با افزایش دما تا اندازه‌ای مشخص سیستم سرمایش خود بخود روشن می‌شود.

عملگرها

عملگرها یکی از اجزای سیستم‌های هوشمند هستند که وظیفه آن‌ها به عنوان مثال باز کردن درب پارکینگ و یا حرکت موتورهای پرده برقی و روشن کردن پمپ تصفیه استخر می‌باشد. به زبان ساده، عملگرها یک “حرکت دهنده” هستند و فرمان‌های صادر شده را اجرا می‌کنند. عملگر نیاز به سیگنال کنترل و منبع انرژی دارد. سیگنال کنترل معمولاً انرژی نسبتاً کم است و ممکن است ولتاژ الکتریکی یا جریان، فشار پنوماتیک یا هیدرولیک یا حتی نیروی انسانی باشد.

عملگرها در سیستم هوشمند شامل رله‌ها، دیمرها، فرمان‌های برنامه‌نویسی هستند که با کمک ترموستات، شیربرقی، موتور پرده برقی، بُرد الکترونیکی سیستم‌های سرمایش – گرمایش، سیستم‌های صوتی و تصویری، قفل‌های بی‌سیم و… می‌توانند دستورات صادر شده از مغز خانه هوشمند را اجرا کنند.

چرا خانه هوشمند؟

زندگی در دنیای امروز بسیار متفاوت است. پس منطقی است که راه حل‌های ما هم در این دنیای مدرن، متفاوت باشد. خانه هوشمند مزیت‌های زیادی برای ساکنانش دارد؛ مهم‌ترین این مزیت‌ها را می‌توان در 4 دسته اصلی جای داد:

•    تحت کنترل قرار گرفتن همه وسایل خانه

•    تامین ایمنی و امنیت بیشتر

•    بهینه‌سازی مصرف انرژی و زمان

•    کنترلی شدن تجهیزات و لوکس کردن قابلیت‌ها

بدون هیچ شاعرانگی و بزرگ‌نمایی خاصی، می‌توانیم بگوییم: از مهم‌ترین مزیت‌های هوشمند‌سازی ساختمان دمیدن روح در کالبد بی‌جان خانه است. شما وارد دنیای جدیدی می‌شوید و سبک دیگری از زندگی را آغاز خواهید کرد. خانه هوشمند یک خانه زنده است که خیالتان را از همه‌چیز راحت می‌کند.

 برای ارتباط با کارشناسان طرح تو طرح و دریافت مشاوره، روی دکمه زیر کلیک کنید.

درخواست مشاوره

نویسنده: نیما قیطانی

 

برای خواندن مطالب بیشتر:

 

ملکه‌ی انحناها

والتر گرپیوس | معمار بنیان‌گذار سبک مدرن

طراحی معماری شامل چیست؟ | برای زیبایی بهتر خانه ی خود چه مواردی را باید به معمار بسپاریم


 

تعداد 0 دیدگاه برای این مطلب ثبت شده است